Een cadeau kan nog zo fraai met mooi inpakpapier zijn verpakt, je maakt het pas helemaal af met een cadeaulint. Zo’n lint is vaak van polyester gemaakt of stof; ook zie je wel combinaties van die twee. Een lint kun je om een pakket spannen zodat je gekleurde banen krijgt. Maar het mooiste is om linten te eindigen in strikvorm. Dat geeft aan het pakket iets luchtigs en vrolijks. Linten kun je plat kopen maar ook in de vorm van koorden of zelfs als sier touw.
De meest bekende linten
Cadeaulinten komen dus in vele soorten en maten. Zo kun je je cadeau heel individueel versieren. Wel zijn er een aantal typen lint die veel worden gekozen. Zo zijn linten die je met een splitter mooi kunt laten krullen, erg in trek. Er zijn ook presentjes die gewoon vragen om een stoer koord of juist een strak en glanzend lint. Tot de belangrijke typen cadeaulint behoren:
• Krullend lint – meestal polyester, te krullen met lintsplitter
• Organza lint – semi-transparant
• Honeycomb lint – herkenbaar aan de gaasstructuur
• Velvet lint – zacht en fluweelachtig
• Satijnkoord – soepel, enigszins glanzend en ideaal voor kleinere strikken
• Katoenen koord – stevig
• Raffia lint – vaak van papier of viscose, soms van natuurlijk raffia
• Satijn lint – een geweven lint met een lichte glans
De linten en koorden zijn te koop in een breed gamma aan kleuren. Ook de breedte kan behoorlijk verschillen. De meeste linten hebben breedtes van 5 mm tot ongeveer 70 mm.
Een cadeaulint is zó gestrikt
Linten heb je snel rond je pakketjes gedraaid en gespannen. Een strik maken is voor sommigen ook geen enkel probleem. Maar niet iedereen weet snel een geslaagde strik op het pakket te vlechten. Dan kun je op twee manieren alsnog strikken voor elkaar krijgen. Of je koopt ze kant-en-klaar, of je koopt een apparaatje. Bij de laatste optie gaat het om een zogenaamde strikkenmaker. Deze kan de meeste lintsoorten snel tot strikken vouwen. Om een cadeau in te pakken heb je natuurlijk een bepaalde lengte aan lint nodig. Ga je ook nog aan de slag met een strik, reken dan op tweemaal de lengte aan lint.
Een geschenk mag best kleur bekennen
Een kleurtje doet het goed rond geschenken. Ga daar vooral eens mee combineren. Dus niet alleen een geel of een blauw lint, maar allebei. Het vervlechten van bepaalde kleuren heeft een bijzonder mooie uitwerking op het uiterlijk van cadeaus. Houd wel voor ogen dat de kleuren van je linten gaan contrasteren met de kleuren van het inpakpapier. Een donkerblauw lint op blauw pakpapier staat niet altijd mooi en valt ook vaak wat weg. Is je pakket licht qua kleur, dan werken dominante kleuren zoals goud of brons heel goed.
Cadeaulint zonder cadeau?
Meestal gaat een cadeaulint gepaard met een cadeau. Maar dat hoeft niet altijd. Een mooi breed en rood lint kan goed voor een deur- of poortopening gespannen. Om het daarna, ter opening van bijvoorbeeld een tentoonstelling of een housewarming, officieel door te laten knippen. En linten worden ook wel als smaakvol alternatief gebruikt van slingers. Gebruik dan wel diverse soorten linten bij elkaar omdat een enkel lint een wat mager resultaat zal geven.